Uncategorized

...now browsing by category

 

Prinsessan och shamanen

söndag, juni 30th, 2019

I Norge är det upprörda känslor att Prinsessan (Märtha-Louise)  marknadsför sin turné med en shaman med hjälp av sin prinsesstitel. Likaså är det upprörda känslor över att shamanen menar att leukemi beror på obalans i blodet.

Prinsessan och shamanen var med i ett inslag på Skavlan. Jag fick känslan av att shamanen verkligen visste vad han talade om, men jag vet inte.

Tänk om prinsessans livsuppgift är att sprida budskapet om shamanismen vidare till oss idag och tänk om det ligger något i det shamanen säger?!

För 40 år sedan var jag på en resa till Peru. Jag reste med några väninnor men kände starkt att jag ville resa ensam så jag lämnade sällskapet och tog mig till Cusco (och gick sedan Inkaleden).

En sen eftermiddag gick jag till ruinerna vid Sachsayman utanför Cusco. Jag var alldeles ensam och det var hänförande att gå där bland ruinerna.

Som från ingenstans dök det upp en man. Jag blev först rädd, men ju mer han talade ju mer fascinerad blev jag.

Jag tillbringade några dagar i samtal med honom. Han berättade precis vem jag var och vad jag skulle göra med mitt liv. Jag är ganska övertygad om att han var någon slags andlig vägledare, kanske shaman.

Han sa bland annat att jag skulle arbeta med känsliga barn. Som snart nyutexaminerad ekonom kändes det mycket främmande, men det skulle visa sig att 30 år senare arbetade jag med autistiska ungdomar.

Efter mötet med mannen i Cusco har jag mer eller mindre medvetet sökt ursprunget från Inka-riket, mayafolket etc.

Jag måste dock erkänna att jag varit skeptisk till det shamanska med sina speciella dofter, skallror, trummor och ritualer. Det tog ett bra tag innan jag förstod att detta var ett värdefullt kompliment till mina övriga andliga tekniker.

För ett antal år sedan erbjöds jag sista platsen på en shamansk healingritual ”Kausay Muju”. Jag tänkte att jag kan väl se vad det är för något åtminstone. Jag blev förvånad över hur kraftfull ritualen var.

Det tog mig långsamt in på en ny resa och jag har precis gått färdigt Medicinhjulet – Shamanens väg.

Men precis som shamanen Durek Verrett påpekade vid sitt besök hos Skavlan blir man inte Shaman genom att gå några kurser.

I våras var några shamaner från Peru på besök på Naturhuset Naturligtvis i Ubbhult (ett fantastiskt ställe). Jag var med när de gjorde en ceremoni för Moder Jord.

Det jag slogs av var deras ödmjuka vördnad för och tacksamhet över allt i naturen. Shamanerna från Peru –  Queroindianerna har fått till sig att komma till Norden och dela med sig av sin kunskap och sina traditioner.

Det är nog inte en slump att prinsessan nu turnerar med en shaman. Vi kan ta värdefull hjälp av de shamanska ritualerna för att återupprätta vår kontakt med och vördnad för Moder Jord och hitta tillbaka till balansen mellan kropp och själ. Det är enormt viktigt för oss idag.

Jag är mycket tacksam för de tekniker och ritualer som jag fått lära mig och det är en glädje att få dela med sig av dessa.

På midsommardagen fick jag med stor ödmjukhet hålla  en shamansk bröllopsritual för ett par som funnit varandra bl.a. i sitt gemensamma intresse för djur och natur. Det var en mycket vacker stund vid en blomstrande sommaräng och med en glittrande liten sjö precis intill.

Jag ger healingbehandlingar med shamanska inslag där jag använder trumman. Jag kommer till hösten att ha en shamansk ritual ”Plejaderna”och en kurs i den kraftfulla healingtekniken ”Kausay Muju”.

Jag önskar prinsessan Märtha-Louise och shamanen  Durek Verrett lycka till med sin turné och sin nyvunna gemenskap!

Ps Prinsessan Märtha-Louise har för övrigt skrivit värdefulla böcker om att ta kontakt med Änglarna samt egen erfarenhet av och råd om högkänslighet Ds.

 

Mysterieskolor

måndag, december 17th, 2018

Till min glädje har flera personer frågat varför jag inte skrivit på länge. En av förklaringarna är att annat upptagit min tid och mitt intresse. Om detta vill jag nu berätta:

Jag hörde talas om Mysterieskolorna när jag var på en resa till Egypten 2014. Jag hade i en meditation fått till mig att packa resväskan för att åka till Egypten. Väskan stod packad ett halvår innan det var dags. Jag hyrde då in mig på Aschebergsgatan. Där fanns en annan healer som ville låna min bänk. Eftersom så mycket för min del handlar om energier så tänkte jag att i så fall får jag ta reda på vem hon är. Sagt och gjort jag bokade en behandling med henne. Det var en djup, fascinerande och klargörande healing. Efteråt lade hon fram ett prospekt på en resa till Egypten och sa ”Det finns en plats kvar – är den din”? Jag kände hur hela jag vibrerade och utan att veta hur jag skulle få ihop pengar till resan svarade jag på stående fot JA! Då förstod jag varför jag fått till mig att packa resväskan för att resa till Egypten..

Energiresan gick till Luxor och Konungarnas och Drottningarnas dal. Jag visste egentligen alldeles för lite om Egyptens historia – men så gott jag kunde tog jag in det jag såg och det jag hörde. Leah som ledde resan hade också djupa meditationer på olika platser. Det var som att vi var vägledda för vakterna såg till att vi fick vara själva. Vi fick också genom en andlig guide kontakt med en fantastisk healer som arbetade mycket med örter. Många av er har fått prova hans olja ”light” som hjälper till att öppna upp det inre klarseendet. Vid ett tillfälle när vi besökt ett tempel och var på väg därfrån i vår minibuss sträckte några pojkar upp en Ankh och jag kände starkt att jag skulle köpa den. Jag hade ingen aning om vad den stod för men började mer och mer intressera mig för denna egyptiska symbol ”livets nyckel”. 

Ankh

Några år senare ordnade Leah en resa till Malta. Även denna resa kände jag starkt att jag skulle följa med på. På denna resa fick vi också kontakt med en fantastisk person Frances Xavier som forskat på alla vackra ruiner som finns på Malta. Hans övertygelse var att Malta är spår av Atlantis. Han hade utifrån sin intuition och andliga kontakt skrivit en bok om varje tempel. Vi följde hans bok och besökte ruinerna utifrån den utgångspunkten. Det var starka och djupa upplevelser. Vid en ruin berättade Leah att undervisning skett där i Mysterieskolorna. Men de är ju kopplade till Egypten sa jag förvirrad. Visst sa Leah, men ursprunget kommer från Atlantis. En djup, djup längtan väcktes i mig och jag kände att jag ville veta mer om mysterieskolorna, men jag visste inte var och hur så jag släppte det.

Ytterligare några år senare nämnde en väninna till mig att det fanns ett Tempel på Gottskär i Onsala dit man kunde åka på lunchmeditation. Det lät fint tyckte jag så vi åkte dit en dag. Utanför templet fanns en stor Ankh och något djupt inom mig slog återigen an. I det vackra Templet fanns fler  vackra symboler. Det berörde mig djupt. När vi kom ut ur templet hittade jag broschyrer där det stod att här förvaltades mysterieskolornas kunskap. Jag baxnade – det var som att komma hem.

Jag anmälde mig direkt  som medlem i Rosenkors-Orden. Här känner jag att jag får möjlighet att fördjupa mig i det som alltid intresserat mig – filosofi,konst, religion, mystik och vetenskap. Här har mysterieskolornas kunskap förvaltats och förädlats och är nu mer och mer tillgänliga för alla som söker sin inre sanning. Grunden är framförallt precis som devisen över templet i Delfi: ”Känn dig själv”. Grundpelarna är hermetism med alkemi, kabbala med Livets Träd och Gnosticism. Man möts till vackra initieringar i Templet och till utvecklande samtal och studier.

Jag har arbetat deltid inom habiliteringen men pga stora nedskärningar varken kunde  eller ville jag fortsätta med detta. Jag sökte olika kompletterande arbeten, men hittade inte något som passade mig. Som av en händelse dök det upp en anställning på halvtid hos Rosenkors-Orden. Jag kände att detta ska jag ägna mig åt – och så blev det. Jag leder även Rosenkors-Ordens lokala enhet  i Göteborg.

Med detta vill jag berätta hur jag upplever att vi på ett fantastiskt sätt leds genom olika möten med människor dit vi är ämnade att vara. Egentligen är det ”bara” att följa med och ha tillit till livet. Oftast när det är helt rätt behöver vi inte tveka för det är så självklart. Men det kan vara nog så svårt att hålla ut innan dess och att våga släppa taget om det till synes trygga sammanhang vi är i.

Om just du känner att min berättelse slår an hos dig kan du söka mer på Rosenkors-Orden AMORC. Du kan även prova en gratis kurs om du söker på mysterieskolorna.se.

Lill, Lorelei

 

Gott nytt Gudinnerligt År

torsdag, december 28th, 2017

Det är tid att respektera Gudinnan och kvinnan!

Vi behöver bejaka det feminina inom oss – våga ta emot, våga vara ömsinta, intuitiva. Men vi behöver även bejaka det maskulina – ta plats, sätta gränser, säga ifrån. Det är viktigt att det feminina och det maskulina finns vid varandras sida i harmoni och balans.

Me too kampanjen tydliggör en struktur som funnits i årtusenden, men som äntligen, för allas skull, måste brytas upp och förändras.

Jag vet av erfarenhet från den akademiska världen att kvinnor förminskas och även utsätts för sexuella kränkningar. Det är värdefullt att visa på den strukturella problematiken som finns och att de som upplevt kränkning och utsatthet får stöd i att de inte är ensamma. Det är också viktigt att tydliggöra att ett kränkande beteende aldrig är ok. Men lika viktigt är det att vi inte gör männen till förövare och kvinnorna till offer. I en insändare i Metro tog en man upp att männen också borde starta en kampanj och det finns en poäng i detta. I mitt arbete med tantrisk beröring har jag stött på ganska många män som också blivit utsatta.

Faktum är att både förövare och offer bär med sig händelsen och den påverkar hela livet. Förövaren bär ofta med sig skulden och offret bär ofta med sig skammen.  För det mesta är detta omedvetet men påverkar starkt våra liv och våra relationer och kräver mycket inre arbete för att ta sig igenom.

Det allra viktigaste tror jag är att vi blir mer medvetna om att vi alla är offer – offer för kultur, religion, maktutövning och en förskevande porrindustri. Vi behöver frigöra oss från förtryck oavsett var det kommer ifrån och i vilken form det kommer. Våga vara fria att leva, älska, njuta….

Det handlar kanske allra mest om hur vi möter varandra i vardagen, både på arbetet och i olika fritidsaktiviteter. Vilka skämt vi drar och om och när vi vågar säga ifrån.

Genom historien går en rädsla för det feminina, för kvinnan och hennes kraft . Hon har tystats, gömts undan och förtryckts. Meggan Watterson skriver i sin bok Reveal att det  i olika berättelser om the Divine Feminine  handlar  om att finna det gudomliga genom att gå inåt och att vara i kontakt med den egna kroppen.  Hon kände sig nödgad att bli en teolog som skrev om berättelser om tystade Gudinnor inom olika religioner över hela världen. Hon skriver bl.a. om Marguerite Porete, en fransk mystiker från medeltiden. M. Porete  skrev en bok om sina upplevelser av att finna Gudomlig kärlek i kontakt med kroppen. Hennes bok förstördes och själv brändes hon på bål.

Så här skriver Meggan Watterson: ”For me, it was only by winning back my body – by daring to really be present to all I was feeling in my body – that I finally began to connect to what is eternal in me”

Jag har under året då och då känt mig lite vankelmodig. Ska jag ägna mig åt tantra eller healing? Tills jag till slut förstod det självklara.  Det är både och! Det är det det handlar om – att kombinera både healing och beröring, att  bejaka både själ och kropp, att erkänna att kroppen är ett verktyg att nå det gudomliga, ett tempel för själen.

Att bejaka Gudinnan är att bejaka livet och därmed också den Jord vi lever på och av, ibland kallad Moder Jord. Vi behöver värdera, vårda och respektera naturen och allt levande.

Apropå Me To debatten skrev skådespelerskan Noomi Rapace träffande att kvinnor behöver våga se att de är en del av spelet och behöver våga säga ifrån.

Jag håller med om att det är viktigt. Att vi som kvinnor vågar sätta gränser, vågar säga NEJ, vågar tro på oss själva, vågar ta plats. Lita på att det finns andra vägar, andra jobb, andra män. Vi är värda respekt.

Jag kämpade för ett jämställt Universitet under ett antal år. Jag bidrog kanske något, men till slut var jag tvungen att lämna. Då för tio år sedan var det rätt för mig att lyssna på min inre röst och gå vidare.

Jag läser just nu en tankeäckande bok som heter  Womb Wisdom. Boken handlar om att väcka den feminina kraften så att det feminina och det maskulina kan förenas. Detta sker genom att ta kontakt med livmodern som är livets ursprung och som tillsammans med hjärtat kan skapa djup transformation och balans.

Idag, annandagen har jag tittat på Lejonkungen. Underbar musik och fascinerande budskap. Den handlar  just om att lyssna tills sitt förfutna, lära sig av det och att våga bli sig själv, våga ta sin plats.

Jag upplever att det är det det handlar om för många av oss. Att våga släppa förminskande föreställningar, våga expandera och bejaka hela sig själv -både kropp och själ utan skuld och skam. Att minnas vårt gudomliga ursprung och att leva i harmoni och respekt med oss själva och varandra.

Lill Andersson, Energiterapeut
Längtan och Lust

 

 

 

Högkänslighet (HSP-Highly sensitive person)

fredag, september 8th, 2017

En del av de som kommer till mig är högkänsliga personer som inte vet om att de är högkänsliga. De har fått utstå mycket lidande i sina liv, speciellt i barndomen. Ofta har det uppfattats som att de överreagerar. Många har sömnsvårigheter och svårigheter i relationer och på arbetsplatser.  Många högkänsliga personer har hånats för sina förmågor som t.ex. intuition och har ofta en felaktig föreställning om sig själva.

Högkänslighet har först på senare tid uppmärksammats. Elaine N. Aron, klinisk pyskolog, forskare och själv högkänslig har skrivit en utmärkt bok om högkänslighet. ”Den högkänsliga människan – Konsten att må bra i en överväldigande värld”. Boken innehåller bla. självbedömningstexter, insikter om hur högkänslighet påverkar och tips på hur man kan hantera överstimulering. 

I baksidestexten till boken står följande: ”Högkänsliga personer har ett nervsystem som är känsligare än hos genomsnittet. De lägger märke till många subtila detaljer i omgivningen och bearbetar dem djupt i sitt inre. På grund av denna stora mottaglighet blir det lätt överstimulerade och behöver ofta dra sig undan, något som kan leda till att andra uppfattar dem som tillbakadragna eller blyga. Men de är också ofta intutitiva, kreativa, djupsinniga och medkännnande. De ser saker som andra missar och fattar väl genomtänkta beslut.”

Det finns facebookgrupper för högkänsliga personer, vilket även kallas HSP-Highly Sensitive Person. (Fler boktips längre ner i inlägget)

För många drabbade har det varit en lättnad att få förståelse för sig själv och att kunna dela sina erfarenheter med andra.

Högkänsliga personer behöver lära känna sig själva, hela sina sår och börja tycka om sig själva. De behöver också omvärdera synen på sig själva så att de kan dela med sig av sina vackra gåvor.

Det är också viktigt att hitta fungerande strategier mot överstimulering. En del i detta är bl.a. att ta väl hand om sin kropp (. tex. vila, sömn,kost) och att lära sig att sätta gränser.

Om du misstänker att du eller någon i din omgivning är högkänslig rekommenderas boken varmt.

Ps När jag skrivit det här inlägget upptäckte jag att nästa nummer av tidningen Free (nov)kommer att ha med flera artiklar om högkänslighet. Bl.a. en med Else Marie Bruhner som startade ”Sveriges förening för högkänsliga 2012 och nu är aktuell med boken ”Högkänslig-än sen då”. Även prinsessan Märtha Louise av Norge och Elisabeth Nordeng har skrivit en bok som heter ”Född sensitiv – våra berättelser.” De ser båda sina personlighetsdrag som en styrka. Tidningen Free är en gratistidning och finns hos många alternativterapeuter. Ds

Mindfullness och stroke

fredag, juli 21st, 2017

Under våren blev jag tillfrågad att med kort varsel hoppa in i en grupp med personer med förvärvad hjärnskada och för dom hålla en kurs i mindfullness. Jag tyckte det lät spännande så jag tackade ja.

Begreppet mindfullness fick en ny innebörd för mig och jag känner mig ödmjuk både inför detta och inför de människor jag mött under våren.

Mindfullness – medveten närvaro handlar mycket om att med olika tekniker stilla sinnet,  att bli medveten om sina tankar, känslor och det som omger en. Vi tränar på att bli medvetna om det vi ser, hör och känner uan att värdera. Vi använder oss av det s.k- andningsankaret – att observera andningen.  I grunden handlar det om att bli medveten om sig själv för att vid behov kunna förändra. Mindfullness används med gott resultat som en del av rehabiliteringen för personer med förvärvade hjärnskador. Grundprinciperna är att stanna upp, betrakta, acceptera och att släppa taget. Detta förhållningssätt är stressreducerande.

Efter långa samtal i gruppen var vi ganska eniga om att Sinnesrobönen passade mycket bra i gruppen. Den bön som under lång tid använts i beroendegrupper.

”Gud ge mig sinnero att acceptera det jag inte kan förändra, mod att förändra det jag kan och förstånd att inse skillnaden

Att möta människor med förvärvade hjärnskador har gett mig en djup tankeställare. Det är människor som råkat ut för olyckshändelser, andras våld, hjärtinfarkt och stroke. Flera ger uttryck för är att en stroke eller hjärninfarkt är ett ögonblicks verk, men det tar mycket, mycket lång tid att komma tillbaka, om någonsin till ett normalt liv. Stress och för höga krav på sig själv är en bidragande orsak till stroke och hjärtinfarkt.

Jag fick vid ett tillfälle möjlighet att ge healing till en person som haft stroke. Ofta när jag ger healing kommer värdefulla bilder upp. Den bild som jag då fick var så talande. Det var ett expresståg som körde rakt in i en bergvägg. Ut klev människor och tittade sig förundrat omkring. De märkte att de såg, hörde, kände och upplevde allt på ett djupare, klarare sätt och de kände sig tacksamma för detta.

Det stämmer väl med den erfarenhet jag har av livet – att i allt som händer finns en möjlighet att ta tillvara på det och se på livet på ett nytt, djupare sätt.

Under sommaren vill jag gärna uppmuntra dig att vara i medveten närvaro om den vackra naturen, dofterna, smakerna,de ljumma vindarna, fågelsången, dig själv och dina nära och kära. Faktum är att den mest dyrbara gåva du kan ge till den du älskar eller till dina vänner är din sanna närvaro.

 Ta dig gärna tid att observera  ditt andetag, dina tankar och dina känslor.

Reflektera kring om du har balans i ditt liv  och om du ger dig själv det  just du behöver – eller om du behöver förändra på något område i ditt liv.

Den beröring jag ger är en slags avslappnande mindfullness där du framförallt fokuserar på att bli medveten om din  kropp och hur beröringen känns.

Här får du också en värdefull mindfullnessövning: (En teknik från The Institue of Heart Math)

1) Lägg handen på ditt hjärta och känn att du är i hjärtat.
2) Andas långsamt in och ut i en jämn rytm.
3) Känn någon eller flera av dessa känslor:
Uppskattning, Tacksamhet, Omtanke, Medkänsla, Kärlek.
(Ta gärna hjälp av ett minne. Om du inte minns eller känner räcker det med intentionen)
Positiva känslor påverkar DNA så att cellerna kan förnyas, läkas och ta in näring! Det räcker med 3 minuter/dag.

För att kunna njuta krävs det att man är närvarande, att man är medveten om hur det känns när någon tar på ens hud, vilken färg himlen har just nu, hur löven låter i vinden eller hur juicen smakar” Ur boken ”Passionskoden” – för ett helt och hållbart liv av Eva Sanner.

Ps. Vill du veta mer om mindfullness finns det böcker av bl.a. Khabat Zinn och Thich Nhat Hanh. En utmärkt bok är ”Minska din stress med meditation” av Andries J Kroese.

Om du känner någon eller själv är drabbad kan du vända dig till föreningen Hjärnpunkten  som ordnar mycket bra aktiviteter för den som är drabbad. Föreningen finns på Dalheimers hus och till hösten kommer jag där att ha en grupp i Mindfullness.

 

 

Min fru vill inte ha sex

fredag, juni 30th, 2017

En klient som kom till mig inledde sessionen så här:

På vägen till dig slog det mig att jag betalat ganska mycket pengar för att gå till dig, men det har verkligen varit värt det. Jag har släppt min negativa inställning till min fru. Genom att du och jag har kunnat prata om det som jag inte pratat om med någon annan har jag också vågat prata mer med min fru. Det är inte längre så fientligt mellan oss. Visserligen får jag inte sex, men vi har så mycket annat gemensamt och kanske kan vi komma längre.  Det är  en djup inre resa som jag påbörjat. ”

Det värmde mitt hjärta mycket att få den här mannens kommentar och med hans tillstånd delar jag med mig av hans resa, för det är precis detta jag vill inspirera till.

Första gången han kom till mig var han ganska frustrerad över att inte få sex. Han funderade på om han skulle skilja sig eller inte. Han var beredd att lägga tid, pengar och inte minst inre arbete på det.

Vi möttes i samtal, healing, coaching och beröring och mer och mer vågade han öppna sig och vågade pröva sitt förhållningssätt och sina inre föreställningar.

Han kunde t.o.m. erkänna att han var en del i problemet. Han insåg att han pushat och velat för mycket och inte riktigt känt in sin fru.

Han fick i processen hjälp att få syn på sitt eget barndomstrauma, att bli avvisad sexuellt och att skämmas för sin sexualitet. Hans fru hade sitt trauma med sig. Hon hade varit sexuellt utnyttjad.

Så möts dessa två personer utifrån sina inre sårade barn. Dessa ”barn” har byggt höga skyddsmurar kring sitt hjärta och sitt kön. Rädslan styr, men triggar också.

I healing och samtal fick mannen på ett kärleksfullt sätt möjlighet tt bli medveten om att se sina mönster och möjlighet att justera sina föreställningar och beteenden, så att han kunde möta sin fru utifrån en ny utgångspunkt.

Det mest framgångsrika är givetvis att båda parter arbetar med sig själva, blir medvetna, helar sina sår och förändrar sin bild av sig själva och varandra.

En man som blivit avisad och hånad lever med sin rädsla för att bli avvisad. Det är då lätt att bli pushig och krävande. Ofta går mannen in i skyddsbeteenden för att undvika att känna smärtan, som t.ex. att arbeta för mycket, ta till droger etc.

En kvinna som varit sexuellt utnyttjad stänger sin Yoni och kroppen går in i stand by. Det är ofta så att hon inte vill ha kroppskontakt alls då en kram upplevs som krav på sex och hon har en djup rädsla att bli utnyttjad. Inom sig vet hon att hennes gränser någon gång inte respekterats och därför väljer hon mer eller mindre medvetet att skydda sig och sin kropp.

Det krävs en mycket varsam man för att hon ska öppna sig. Det är först när hon känner sig trygg som de verkligen kan få ett djupt möte både på ett personligt och sexuellt plan. Tyvärr är det så att en man som blivit avvisad och som är rädd för detta  alltför ofta  ”begär” att få komma in i den kvinna som inte är redo. Det förstör oerhört mycket. Lika sorgligt är det att många kvinnor stängt sina yonis och sitt hjärta och skulle behöva hjälp att öppna sig och våga älska igen. Det finns terapeuter som är specialiserade på att varsamt lösgöra blockeringar i kvinnans underliv. De spänningar som sätter sig där hindrar njutning för båda parter.

I en relation där båda bär med sig känslomässiga sår (vilket de flesta av oss faktiskt gör) blir det ofta en destruktiv kärleksdans där parterna sårar varandra och båda mår dåligt.

Så om relationen eller sexualiteten inte fungerar mellan två partner har det stort värde om båda tar kontakt med terapeuter och tar ansvar för sina känslor och sin sexualitet så att underbara möten och härligt  sex kan bli möjligt.

Ps Metro 21/6 2017 tar just upp att antalet sextillfällen minskat och att många skulle önska att det var tvärtom. Den vanligaste orsaken antas vara trötthet och stress. Så önskan om mer och bättre sex finns hos många. Det konstateras att många tyvärr har svårt att prata om just detta ämne Ds

Önskar dig en underbar sommar med tid för dig själv och tid för varandra, närhet, beröring, intima samtal och skön avkoppling.

Med värme,

Vad vill du ha mer av i ditt liv?

måndag, april 17th, 2017

En vän kommenterade mitt nyårsinlägg med ”Men jag vet inte vad jag vill” Det är faktiskt inte så lätt att veta vad man vill.

Vi omger oss med skal för att undvika att bli sårade, men dessa skal behöver vi varsamt göra oss av med för att komma in till vår innersta vilja/kärna.

Att hitta sin egen vilja sprungen ur den egna sanningen kräver oftast ett inre arbete. Det rymmer frågor som: Vem är jag? Vilket är mitt livssyfte?

Det inre arbetet kan ske genom samtal med någon som kan vägleda en. En hel del av arbetet kan också ske i meditation där man tystar tjattret inom sig.
Då kan man i bästa fall få höra en stilla inre röst som är i kontakt med ens egen inre sanning.

Ytterligare ett sätt som jag erbjuder är att gå igenom ett antal riter.
I dessa shamanska vackra riter får du hjälp att ta kontakt med din djupaste sanning och det du vill ha mer av i ditt liv.
Du får hjälp att släppa inre och yttre hinder så att du verkligen blir fri att vara den du är.
Du får hjälp att få fart på dina drömmar, det du djupast längtar efter.

För 35 år sedan mötte jag en shaman i Cusco och gick även Inka-stigen till Machu Pichu i Peru. Det var starka upplevelser och ända sedan dess har jag haft en längtan
att lära känna Inka-traditionerna, men inte vetat hur. Queroindianerna som förvaltat inkatraditionerna fick för ett antal år sedan till sig att dela med sig av sina traditioner
till oss i Sverige. Jag har haft förmånen att lära mig några av deras healingtekniker och riter. Healingtekniken  är mycket kraftfull och jag använder den som en del i den healing jag ger.

Enligt Queroindianerna är vi i vår tid rotlösa, vilket skapar förvirring och även sjukdom. Vi behöver grunda oss och hitta riktningen och meningen med våra liv.
Vi behöver förena kropp och själ. Enligt dessa shamaner (Paqos) är vårt ursprung en stjärnkonstellation som heter Plejaderna. När vi återknyter kontakten med
dessa stjärnor får vi hjälp att få kontakt med vår själ och att hitta hem till oss själva.

Vi går tillsammans igenom 4 olika riter vid ett och samma tillfälle, vilket tar ca 1,5 tim. Precis som i healing sätter det igång en djup transformationsprocess.
Du kan komplettera med coachande samtal och healing för att förstärka processen.

Så här skriver en klient som tagit emot riterna:
Tack för att jag fick vara med om de shamanska riterna,
Det var väldigt häftigt, det kändes som att det rensade på djupet. Vackert med symbolerna i ritualen.
Känns som det hände mycket under riterna och även efteråt, dock svårt att sätta ord på.

Varmt välkommen att ta del av dessa kraftfulla riter. När du bokat tid får du instruktioner inför vårt möte.

Gott Nyskapande År!

torsdag, december 29th, 2016

Min dagbok
brukar jag varje nytt år titta tillbaka i och reflektera över året som gått samt meditera och tänka på vad jag vill kommande år. Att skriva dagbok är ett bra redskap i personlig utveckling. Det är ett sätt att få perspektiv på sig själv och det man är i.

En röd tråd genom årets dagbok har varit utmaningen att vara sann mot mig själv. Var vill jag vara/inte vara? Vad/vem behöver jag säga ja/nej till? Det är i de små valen i vardagen som vi utvecklas. Att våga vara sann och våga avvisa är svårt för det rör vid en av våra djupaste rädslor – att vara ensam, men när vi vågar skapar det utvecklingsmöjligheter för alla inblandade.

Det jag fascineras av är hur det som jag kanske trodde var stabilt förändras. Jag har behövt lämna vänskapsrelationer och utvecklande sammanhang. Förändring är en del av livet. Att ibland våga släppa taget är så oerhört viktigt för att få in något nytt. Likaväl som jag förundras över det som jag släppt i mitt liv, lika mycket gläds jag åt nya vänner som kommit in i mitt liv och verkligen delar mina intressen.

Att släppa taget
om det som inte längre tjänar oss – vad det än är – saker, relationer, arbeten, boenden, föreställningar, negativa tankar etc ger frihet och flöde i livet. Faktum är att det är själva grunden till att bli hel. Det kluriga är att det kan vara svårt att veta vad det är då det kan ligga dolt i vårt undermedvetna.

Jag har haft god hjälp av min favoritfilosof Osho som uttrycker det så här (citerat ur Osho Tarotlek):
” Om du märker att stunden att ta farväl har kommit, därför att vägarna skiljs åt vid denna korsning, säger du adjö med stor tacksamhet för allt vad den andre har varit för dig, för alla glädjeämnen och njutningar och alla vackra ögonblick som ni har delat med varandra. Utan att lida, utan smärta skiljs ni helt enkelt åt”

Sexualitet
är ett område där vi kan behöva våga släppa gamla föreställningar för att få nya, vackra upplevelser. Många kvinnor och män har genom tantran fått möjlighet att njuta mer. Lusten kommer när vi släpper kraven och slappnar av.

På området sexualitet har det kommit två nya böcker som heter ”Kvinnans Tao och Mannens Tao, vägen till lycka, potens och livskraft”. Författaren Iréne Andersson menar att vi behöver förändra vår syn på sexualitet, inte minst männen behöver återerövra en positiv  bild av sin sexualitet. I boken presenteras övningar för att  bli medveten om och lära sig att kultivera sin sexuella energi.

Forskning
bekräftar den magi jag kände som barn och det som jag erfarit i mitt arbete med healing och medialitet. Detta glädjer mig verkligen!

I en intressant bok ”Fältet” presenterar författaren Lynne McTaggert ett radikalt nytt vetenskapligt paradigm som hävdar att ett energifält förenar allt i universum och att människans kropp oavbrutet interagerar med detta enorma hav av energi. Fältet är ansvarigt för våra sinnens högsta funktioner – vårt minne, vår intuition och kreativitet – och kan förklara många av människans djupaste mysterier – från alternativmedicin och andlig healing till paranormala upplevelser och det kollektiva omedvetna. Vetenskaplig forskning har på senare tid visat att medvetandet spelar en central roll i utformningen av vår värld och att det bakom allt finns en livskraft. Det antyds att vi skapar med våra intentioner!

Livet är just NU. Så släpp det du behöver släppa och skapa nytt!

Lill, Lorelei

 

 

 

 

 

 

 

Lite trumpen

måndag, november 14th, 2016

kan man bli ,sa en god vän till mig dagen efter preseidentvalet i USA.

Jag ska inte på denna plats ge mig in i storpolitiken men ändå reflektera kring Donald Trump och en del av hans uttalanden. Det jag hört är att han sagt sådant som uppfattas som sexistiskt och rasistiskt. Jag har läst några kommentarer som han fällt om kvinnor som han tycker är oattraktiva.

Då kommer jag osökt att tänka på uttrycket ”när du pekar finger mot någon pekar du med två fingrar mot dig själv”. Det sannolika är att om man fördömer andra finns det något inom en själv som man vill slippa se, den s.k. skuggan.

Inom psykoanalysen är Skuggan ett omedvetet komplex, undertryckta och förnekade egenskaper hos det medvetna. Det är allt det man inte vill acceptera hos sig själv. Det kan handla om sorg, ilska, förakt, mindervärde etc. Enligt C.G Jung finns det olika sätt att hantera sin skugga. Ett sätt är att projicera den på andra. Den andre kan vara grannen, invandraren, kollegan, maken/makan etc.

Det händer att man möter sin egen skugga på ett mycket fysiskt sätt. För ett antal år sedan cyklade jag på Säröbanan då en man cyklade ifatt mig. Han var mycket hätsk och forcerad och skrek åt mig ”Din dj… hora, jag ska döda dig”. Jag kände att jag inte kunde cykla ifrån honom så jag lugnade mig och från mitt inre kom orden ”Du är förlåten”. Han liksom sjönk ihop som ett barn och sa ”Är det sant?”. Ja svarade jag, lika förvånad som han”Du är förlåten”. Han vände sin cykel långsamt och började cykla åt andra hållet. Jag har aldrig sett honom igen på Särö cykelbana. Jag är övertygad om att det var min projektion och mitt förfömande av min egen och andras sexualitet som det då var dags att möta och släppa. Det var tid att sluta döma mig själv och andra. Det var oerhört befriande.

Kay Pollak har på ett lättförståeligt och humoristiskt sätt tagit upp detta tema i sina föreläsningar, videos och sin bok ”Att välja glädje”. Han skriver  att genom att skylla på andra kan vi slippa se våra egna begränsningar och känna oss lite bättre än andra. Men att skylla på andra gör oss inte lyckliga. Vi behöver istället välja att ta ansvar för våra reaktioner och våra känslor. Vi kan välja glädje!

All ilska är inte projektioner. Det finns situationer och relationer när det är befogat att bli arg och att säga ifrån.

Kvällen innan presidentvalet blev jag inbjuden att få lyssna på en grupp män som varit iväg en helg för att möta sig själva och att stötta varandra i detta. Det var så vackert att höra dessa män berätta om hur värdefullt det var att få stöd av andra män, att våga vara i kontakt med sin sårbarhet, sina känslor, sin sorg och att våga titta på sina skuggsidor. I detta kunde de på ett djupare plan hitta sin kraft.

Projektet finns över hela världen och heter Mankind Project (det finns också ett motsvarande kvinnligt projekt som kallas Woman within). Det är en slags initieringsrit med inslag från olika kulturer. Vi behöver många män med en sund, mogen manlighet. Dessa modiga män inger mig hopp.

Lite efter att Donal Trump valts till president somnade Leonard Cohen in, en av mina favoritpoeter. Jag lyssnar på hans senaste CD. ”You want it Darker”. Och jag tycker mig ana att en del av låtarna handlar om skuggan och om att finna sig själv… I en av sina avskedslåtar uttrycker han ”I am leaving the table. There is no one to blame”.  Ett vackert avsked.

Vi behöver bli medvetna om och möta vår skugga. Vi behöver ta hand om våra inre demoner, vår egen domare, förlåta och sluta döma oss själva och andra. Vi behöver acceptans och medkänsla med oss själva och varandra. Då kan vi slappna av på djupet.

Välkommen Mr. President och alla andra män (och kvinnor) till kärlekfull beröring där ni för möjlighet att slappna av och möta er själva.

Lill

Horor, snuskgubbar och forskning

onsdag, november 2nd, 2016

Vad har de med varandra att göra?!

En man som kom på beröring frågade: ”Är jag en snuskgubbe om jag kommer till dig”? Min far kallade mig som tonåring hora när jag klädde mig i för kort kjol. Ja man kan fundera på dessa ord och ett perspektiv är att söka inom sexologin.

Jag kom i kontakt med sexologi och kurslitteratur inom detta område genom min dotter som läser till psykolog och gick en kurs i sexologi under våren. Det  är ett relativt nytt vetenskapligt ämne och har varit viktigt för den sexuella frigörelsen.Sexologi hjälper oss att förstå vår sexualitet och våra sexuella behov. På 50-talet gjorde en forskare vid namn Mc Kinsey stora undersökningar i USA. De visade att sexualiteten inte riktigt såg ut som man trodde, bl.a. var oralsex vanligare än man trott.

Sex är enligt WHO ett grundbehov.  Sex driver oss att söka kontakt, närhet, beröring och kärlek.  Den påverkar oss djupt på flera olika plan som känslor, tankar och handlingar och därmed vår hälsa både psykiskt och fysiskt .

Det som framförallt slagit mig när jag läst sexologins historia är hur oerhört starkt påverkad vår sexualitet är av den kultur och det sociala sammanhang som vi finns i.  Vi är inte så fria som vi gärna vill tro. Det som kanske mest påverkat oss i Sverige är religionens och samhällets starka inverkan.  Den norm som varit förhärskande är den s.k. reproduktiva normen, dvs att sex hör till äktenskapet och är till för reproduktion (att få barn). Kristendomen har fört fram begär och njutning som synd. Denna norm har gjort att all annan sexualitet har skuld- och skambelagts.

Man kan också konstatera att det i andra kulturer bl a  kring medelhavet har funnits en annan syn på sexualitet och nakenhet. Där har man mer bejakat sexualiteten och även sett den som en del av det gudomliga. Och apropå homofobi var det under antiken vanligt att männen hade unga pojkar som älskare och många sporter utövades i nakenhet.Det var inte heller så länge sedan som onani ansågs sjukligt. Prostitutionen har under vissa perioder varit väl ansedd och ett självklart inslag bland de mer välbesatta. I Tyskland och Danmark är den idag laglig och reglerad.

De förhärskande normerna i Sverige har starkt påverkat lagstiftningen och även sjukvården. Idag döms den som söker sex och betalar för det. Tidigare dömdes den som sålde sex. Dessa normer visar sig i hur vi upplever vår sexualitet. Sex är ett av de mest reglerade områdena, men sexualiteten går inte helt att reglera och inte heller att stoppa.

Det är intressant att den skyldige har växlat mellan man och kvinna. Vem förför vem? Vem bär skulden? Ursprunget sägs faktiskt komma från skapelseberättelsen i Bibeln – om det förlorade paradiset, när Adam och Eva upptäckte att de var nakna och hade kön.

Den feministiska rörelsen på 60-70-talet strävade efter frigörelse men på gott och ont kom debatten att fokusera på det negativa – sexuella övergrepp och pornografi. Sexualundervisningen i skolan i Sverige har mer bestått av skrämsel än information om hur vackert och njutningsfullt sex kan vara. Vi är rädda för att prata om sex och pornografin har på gott och ont tagit över undervisningen för många. Den ger alltför ofta en skev bild av relationer och sexualitet.

När blir man en hora? Enligt wikipedia är det ”ett föråldrat uttryck för en kvinna som ägnat sig åt utomäktenskapligt sexuellt umgänge”. Söker man på nätet kommer det upp att det är en tjej som knullar runt. Men en annan sida av horan kan vara att hon har en längtan och ett behov att få pröva sin sexualitet med olika personer. Är jag en hora om jag vill ha sex utan att vara i en relation? Söker man på snuskgubbe kommer det upp ”en man som gör sånt han inte borde,  ofta äldre herrar som söker upp yngre tjejer eller män som söker kontakt , tafsar etc vid trängsel”. En annan sida av snuskgubben kan vara mannen som inte blir mött av sin partner eller som helt enkelt inte har någon sexuell kontakt och där längtan blir så stark att den tar överhanden. Är jag en snuskgubbe om jag behöver beröring eller sexuell kontakt?

Sexuella problem och våld ökar. Problemen kan ha medicinska, sociala eller psykiska orsaker.  Forskningen visar att det finns ett tydligt samband mellan sexuella övergrepp och undertryckt sexualitet.

Sex är känsligt, det rör vid vårt innersta och är för många förknippat med rädslor som t.ex. rädslan att inte räcka till, att bli bortvald etc.  Så många kvinnor (och även många män) bär på en egen eller en kollektiv rädsla för övergrepp och en känsla av skam över sexualiteten. De flesta av oss är också så inriktade på prestation och orgasm att vi tappar bort oss själva och varandra i ett möte. Vi stänger därför både vårt hjärta och vår yoni/lingam. Många män bär på en känsla av att inte bli mötta och också en kollektiv känsla av skuld, vilket lätt gör att lingam uppfattas och också bli en förövare.  Erektion har också uppfattats som en symbol för makt och styrka. Därför skapar problem med erektion för många män en stark identitetskris.

När vi i de tantriska sammanhangen möter varandra i avslappning och trygghet utan prestation växer lusten och den sexuella energin..När vi möts i öppenhet och varsamhet kan vi hjälpa varandra att lösa upp våra rädslor och vår känsla av skuld och skam. I en intim relation där vi respekterar varandra och vågar vara öppna med våra känslor och behov kan sexualiteten fördjupas och kärleken växa.

Jag återkommer till aspekten var man ska göra av sin sexualitet. Sexualiteten finns där som ett starkt behov som behöver få ett utlopp, precis som våra behov av att bli bekräftade, sedda, hörda och berörda. Men om jag inte är i en relation hur ska jag då kunna bli mött i min sexualitet om det är skamfyllt att ha sex utanför äktenskapet, förbjudet att gå till prostituerade och onani är skuldbelagt? Kanske är det så att skällsorden hora och snuskgubbe används för att bli av med skulden över den egna sexualiteten, att helt enkelt projicera den på den andre.

Min tanke kring rubriken är just att jag med hjälp av sexologin börjar ana att dessa skällsord till viss del kan ha kommit ur vår kultur och vår syn på sexualiteten.

Min önskan är att genom tantrisk beröring och samtal bidra till att vi hittar tillbaka till den vackra sexualiteten där vi  respektfullt och utan rädsla kan möta varandra och oändligheten i underbar extas. Istället för att fördöma sexualiteten behöver vi bejaka den och hitta sunda och respektfulla utlopp för vår lust och våra sexuella behov.

Litteraturtips:: Sexualitet av Lotta Löfgren, Erotik och fundamentalism av Thore Langfeldt.