Det blir som det ska bli och det blir bra

Written by lillandersson on augusti 25th, 2021

Detta har blivit ett av mina favorituttryck och förvånande nog tycker jag att det stämmer ganska väl för det mesta och inte minst när man med ålderns rätt ser tillbaka på sitt liv. Ibland kan vi dock ställa oss lite undrande när det inte blir som vi tänkt eller planerat.

Veckan innan semestern arbetade jag hårt för att bli klar med allt som skulle göras innan den efterlängtade ledigheten i stugan, med sol och bad.

Söndagen var varm och härlig och jag tänkte att jag unnar mig ett sent kvällsbad. Gick den vackra promenaden längs ängarna med de betande korna och genom den härliga granskogen.

Jag var lite kluven då jag precis fått ett intressant You Tube klipp som jag gärna ville höra men jag har lovat mig själv att vara medvetet närvarande när jag går ut i naturen. Men den här kvällen blev det en kompromiss så jag tog med mobilen. Och klippet slukade mig med en fascinerande bild och vips med mobilen i vänster hand snavade jag på en gren och tog emot hårt med höger hand.

Jag kände direkt att detta är allvarligt, men min första tanke var ändå tacksamhet, tacksamhet för att det inte var värre.

Ett ben i handleden var krossat så det blev operation och strängt badförbud. En intensiv rehabiliteringtid följde och eftersom jag inte kunde köra bil fick jag lugnt stanna hemma i stan och försöka vädra ut värmen så gott det gick.

En intressant reflektion i sammanhanget är att jag under senare tid verkligen tänkt på hur fantastiska just händerna är, hur mycket man kan göra och skapa med dom. Nu var det som om händerna med eftertryck visade mig detta ännu tydligare.

Ni som varit hos mig vet att vi brukar dra tarotkort eller änglakort som förvånansvärt nog så gott som alltid speglar det man behöver få till sig.

Jag drog kortet ”Accepterande” -Accepterande är att omfamna livet på livets egna villkor. Vi är öppna för det som är, hellre än att önska något annat. Accepterande hjäper oss att böjas utan att gå av i prövningens stunder..

Kanske får vi små prövningar att träna på för att klara de stora prövningarna. Visst hade jag hellre njutit i stugan och tagit många härliga bad men accepterande hjälpte mig att vila, vara, meditera och göra några saker som inte blivit av, som att ta båten ut till öarna i Göteborgs vackra skärgård. Jag fick även tid att ägna mig åt mitt lilla barnbarn som också påminner mig om hur fantastisk skapelsen är med varje del av kroppen som fungerar så perfekt och som protesterar om jag inte är lyhörd och närvarande med honom.

Och för en av mina favoritsysselsättningar fanns gott om tid – att läsa. Fick tips av en väninna om en bok som handlar om uppstigningen – ”Ärkeänglarnas 55 steg till uppstigningen”. För mig föll mycket på plats när jag läste boken. Jag fick en djupare förståelse för platser jag besökt och även för det som sker i världen idag. I boken finns också många värdefulla meditationer.

Jag passade också på att läsa Björn Natthiko Lindblads bok ”Jag kan ha fel och andra visdomar från mitt liv som buddhistmunk”. Där myntar han ett nytt begrepp som jag tar med mig ”varsevarande”. Han beskriver det som en kort stund då allt blir stilla och han har en känsla av att vara hemma, att vara här och nu utan en enda tanke. Att allt får ett skimmer omkring sig och att han känner djup tacksamhet. Det är något annat än varseblivande. I detta varande får allt vara precis som det är. Vi blir större då. Vi lägger märke till det vi inte sett innan. Som en inre vän som står på vår sida.

Han beskriver att graden av närvaro påverkar oss i förhållande till andra. Jag har under många år arbetat extra med autistiska ungdomar. Deras gåva till oss är att tydligt visa när vi inte är närvarande. Uppriktig närvaro är en gåva till oss själva och varandra.

Varsevarande mer än varseblivande tar jag bland annat med mig från den här sommaren. Och även om det inte blev som jag tänkt så blev den här sommaren ändå bra. Och mitt mål är att vara ännu mer närvarande i allt jag gör.

Jag och många med mig får ofta till oss att vi inte behöver göra så mycket, det handlar mer om att VARA – våga vara den man är, våga vara närvarande.

Sommarhälsningar,
Lill, Lorelei

 

Comments are closed.