Sex- och kärleksberoende samt medberoende

Written by lillandersson on februari 18th, 2015

Sex kan vara en källa till glädje och njutning, men det kan också skapa frustration och lidande.

Sex- och kärleksberoende är precis som andra beroenden en sjukdom där beroendet tar över tankarna alltmer, vilket gör det svårt att leva ett normalt liv. Utmärkande för alla beroenden är ohanterlighet. Medberoende är den som har en nära relation till den som är beroende. Även den personen påverkas starkt i sitt liv.

De som är beroende och de som är medberoende har ofta med sig en problematik från känslomässigt störda familjer med ohälsosamma relationer så det är förståeligt att man hamnar i detta – dock ingen ursäkt för ett sårande beteende. Det finns anonyma grupper (SLAA) där man kan mötas och dela sina erfarenheter utan att bli dömd.

Erik Sundby som är behandlingsansvarig på Dysberoendekliniken i Stockholm har tillsammans med journalisten Kristin Rydberg skrivit en bok utifrån sina erfarenheter ”Det är inte kärlek – när sex blir en drog”. I boken skriver han bl.a. att sexberoende härrör från misslyckad anknytning i ursprungsfamiljen och sexberoendet utvecklas för att kompensera för oförmågan till intimitet och närhet. Sex blir ett medel för att döva oro och ångest.

Den beroende söker hela tiden bekräftelse och kickar men belöningen är oftast kortvarig och priset som betalas är tomhet och ångest. Hjärnans belöningssystem påverkas så att det krävs större och större doser för att tillfredställa behovet. Beroendet fräter sönder tillvaron och påverkar de anhöriga negativt. Ofta leder det till känslor av skuld och skam, depression och ensamhet.

Utmärkande för sexberoende är tvångsmässigheten i beteendet och att den beroende fortsätter trots negativa konsekvenser. Den sexberoende förnekar eller förringar sitt beteende. Allt kan riskeras – jobb, familj etc. Erik Sundby skriver att beroendet inte utgår från vad man gör eller hur ofta man gör det utan från de negativa konsekvenser som handlingarna fått (eller riskerar att få).

När det gäller medberoende definieras det i boken ”Bli fri från ditt medberoende” av Melody Beattie som att man släppt taget om sitt eget liv och i stället ägnar all sin energi åt att hjälpa en närstående person som har blivit beroende. Egenskaper som utmärker den som är medberoende är omhändertagande, låg självkänsla, kontroll,, förnekelse, dålig kommunikationsförmåga, svag gränssättning, brist på tillit, ilska och sexuella problem.

Vägen ut ur sex- och kärleksberoende samt medberoende är att erkänna det, söka hjälp och att bearbeta sitt beroende/medberoende. Förändring är möjlig!

(Andra boktips är: ”Casanovakomplexet” av Peter Tachtenberg och ”Kvinnor som älskar för mycket” av Norwood))

.

 

Comments are closed.