Balans

Written by lillandersson on oktober 24th, 2014

Då och då får vi möten som påminner oss om det som är viktigt. I början av detta år hade jag ett intressant möte med en ryss vid bankomaten (jag skrev om det i mitt inlägg Du sitter på min plats) Vi småpratade om lite av varje, om politik och så säger han till mig ”Balans – det gäller att hålla balansen”!

Det har tagit mig ett helt liv att förstå att den viktigaste frågan ställde jag redan som 5-åring. Jag hade fått en ny tvåhjuling, en ursnygg orange Bambino och jag skulle försöka lära mig cykla på den på grusvägen hemma på gården. Pappa sprang bredvid och ropade: ”Du måste hålla balansen flicka lilla”. Var sitter den? ropade jag tillbaka, ramlade och slog i knät…

Ja faktum är att jag ägnat stor del av mitt liv åt att hitta balansen, fast det visste jag ju inte då.

Mitt val att gå över från att arbeta som adm. chef  till att arbeta som energiterapeut handlade mycket om balans. Energisystemet i kroppen talar precis om var obalanserna sitter. Det gäller bara för oss, för mig att lyssna och följa! De sju stora energicentrana i kroppen (chakran) är kopplade till kroppens viktiga system och till allt vi är i i livet! Överlevnad, relationer, sex, självkänsla, förmåga att uttrycka oss, kontakt med vårt högre jag, kontakt med vår andliga aspekt.

Den energimassage jag arbetat med i många år kommer ursprungligen från Egypten från en läromästare vid namn Ambres. Ambres säger ”Stäm instrumentet” Stäm ditt energisystem, din kropp och din själ och spela den allra vackraste musik på den!

Under senare år har jag mer och mer gått över till tantra och tantrisk beröring. Tantra handlar mycket om balans och intuition. En symbol för balans är den liggande åttan. Ni som har mött mig vet att jag för det mesta har mitt älskade trollsländehalsband på mig. (En kär väninna hittade det på en marknad i Mexico och jag är säker på att kvinnan som skapade det gjorde det just för mig…) När jag höll mitt föredrag på Oscar om helande relationer kom en kvinna fram till mig och sa försynt: – Vet du att trollsländor flyger i åttor? Åttan kom till mig i behandlingarna långt innan jag hade en aning om vad åttan stod för. Jag var djupt tacksam till damen som visade mig detta samband.

När jag ger tantrisk beröring kan jag känna att jag är som en violinstråke som spelar vacker musik på ett vackert instrument.  Många frågar om de får ge mig massage. Jag förstår mer och mer hur värdefullt det är att både få ta emot, men också att få ge. Därför har jag skapat workshops i tantrisk beröring.

Vi behöver inte minst balans mellan kropp och själ. För många är det mer av det ena och mindre av det andra – olika för olika personer. Jag förstår mer och mer hur oerhört värdefullt det det är att ge både kroppen och själen det de behöver. Kroppen strävar efter balans och signalerar tydligt när det är en obalans. Också själen signalerar obalans bl.a. genom depression.

Vi behöver också vara i balans i relationen med oss själva och vår livsuppgift. Det vi arbetar med eller engagerar oss i manifesterar vår relation till oss själva.

Något som också är mycket viktigt är att hitta balans feminint/maskulint  inom oss.Den maskulina självständigheten och förmågan att försvara oss behöver balanseras med den feminina intuitiva mottagligheten. När vi är i balans inom oss behöver vi inte längre söka det vi saknat hos någon annan. Då kan vi lättare mötas i hela relationer.

Det behövs också balans mellan människor. Det skapar krig när några har mycket och andra inte har något. Vi har olika gåvor att ge – en del har pengar, andra har kärlek, insikter etc. Vi mår väl av att dela med oss till varandra av det vi har.

Många av oss har dock känslormässiga sår som hindrar oss från att ta emot. Jag har en barndomsupplevelse som kom att prägla mitt liv mycket. När jag var ungefär 5 år fick jag ett vackert rosa pärlhalsband av några besökare, men min far som var strängt religiös sa då ”Det där smycket är synd. Det får du inte ta emot”. Något inom mig gick sönder, jag stängde av mina känslor och jag vågade inte längre ta emot. Mycket av mitt eget inre arbete har handlat om att hela dessa sår så att jag vågar ta emot.

Vi behöver också vara i balans med naturen och dess element – eld, jord, vatten och luft. Balans behövs också mellan mörker och ljus, aktivitet och vila, smärta och glädje…Min favoritfilosof Osho skriver så här: ”Låt livets nyanser skölja genom dig så blir du hel”.

Vi längtar efter att bli hela.Det räcker inte med att ha balans på ett område. Vi behöver faktiskt sträva efter balans på alla områden! Balans inom oss själva, balans med vår omgivning och balans med naturen.

Den nya tidens energier (kristallenergi) handlar  om balans, om att varje människa skapar och sedan löpande behåller balansen i sitt personliga och energimässiga liv samtidigt som det finns balans i förhållande till helheten (citat ur boken ”Kristallmänniskan av Anni Sennov). Så lyssna till ditt inre, din kropp och din omgivning så att du blir medveten om eventuella obalanser som behöver rättas till så att du kan leva ett balanserat liv i harmoni med dig själv och din omgivning.

 

 

 

 

Comments are closed.