Våga vara naken och sårbar

Written by lillandersson on augusti 3rd, 2014

Jag drömde en natt att någon hade lagt ut en nakenbild på mig på Facebook. Personen som gjort det ville be om ursäkt, men det var en vacker bild och jag blev inte arg. Jag bara log.

För mig har det varit en tuff resa att komma dithän att jag vågar vara naken på alla plan – både fysiskt och själsligt.

Så många lager av skam och skuld som jag behövt gräva mig igenom. Så mycket självkärlek jag behövt fylla på med. Att börja älska min kropp precis som den är.

Den här sommaren har jag njutit av många nakendopp i sjöarna och jag undrar ”Vad är vi så rädda för”? När vi älskar och accepterar våra kroppar och de vi är kan vi lättare älska och acceptera andra.

Det sägs att nakenhet och sårbarhet är vårt bästa skydd. När vi är nakna och sårbara inför varandra på alla plan kan ett verkligt möte bli möjligt.

I den tantriska massagen väljer de flesta att vara nakna och det blir ett helt annat flöde, en öppenhet, ett annat energimässigt möte. I behandlingen kan man ta emot sig själv precis som man är.

Så här skriver Diana Richardsson  i sin bok ”Håll glöden levande med tantrasex” om nakenhet: ”När vi utforskar sexualiteten och blir mer intima med oss själv och vår partner inser vi den enkla sanningen att nakenhet är helighet.

I det senaste numret av tidningen FREE menar den amerikanska socilogen Brené Brown att sårbarheten är en förutsättning för ett lyckligt och meningsfullt liv. Hon har forskat i relationer och som en röd tråd funnit SKAM och hon kom fram till att när man tror att man förtjänar kärlek och tillhörighet då vågar men också vara sårbar, vilket i sin tur bereder vägen för ett helhjärtat liv.

Hennes föredrag ”The power of vulnerability – sårbarhetens kraft på TED.com har visats mer än femton miljoner gånger…

I sårbarheten visar vi oss precis som vi är även om det är obehagligt. Vi kan få kontakt med våra mörkaste känslor men det är också en grund för de känslor som vi längtar efter – kärlek, tillhörighet, glädje etc.

Men nakenhet och sårbarhet bygger också på ömsesidighet och förutsätter gränser, tillit och respekt. Vi behöver välja när och med vem vi ska vara nakna och sårbara.

Jag delar med mig av min sårbarhet  och visar mig naken när det känns rätt för min övertygelse är att vi  helas tillsammans och när jag är öppen och sårbar vågar också du vara öppen och sårbar och ta emot dig själv i djupt helande.

 

 

Comments are closed.