Du sitter på min plats

Written by lillandersson on januari 2nd, 2014

är titeln på en ganska nyutkommen barnbok, som jag haft förmånen att följa i sin tillblivelse.

Det är en angelägen bok om en pojke som vågar prata om svåra frågor i familjen. Jag skulle önska att boken sprids, läses, samtalas om och ger oss mod att våga tala om det som händer och att både barn och vuxna vågar säga ifrån.

Edward Snowden fick årets Holmepris av Dennis Töllborg för att han vågat säga ifrån. I motiveringen skrivs att han står bakom de ideal som civiliserade samhällen bygger på. Av andra betraktas han som den värsta skurken..

I den politiska arenan i Storbritannien har en känd clown Russell Brand gett sig in med uppmaningen ”Rösta inte”. Jenny Diski skriver i GP 1/12 ”Han säger det många människor känner. Det finns en illusionslöshet och ilsken uppgivenhet hos alla medan vi betraktar det politiska spel som pågår”.

 

I Sverige finns ett parti som inte har hörts så mycket men som satsar hårt inför kommande val. Det består av människor som vill ha en genomgripande förändring av det politiska och ekonomiska systemet och därigenom medverka till ett hållbart samhälle på människans och naturens villkor. Partiets namn är Enhet.

Till min stora glädje  frigavs de politiska fångarna Michael Chodorkovskij och Pussy Riot i Ryssland alldeles före jul! Jag fick för några år sedan till mig att sända ljus och hopp till just M. Chodorkovskij. Han har varit en av mina förebilder då han valde att inte fly utan låta sig fängslas för att visa sina barn och alla andra att han stod kvar i sin sanning. Det är min tro att ljusarbetare världen över varit med i dessa frigivningar. Ljuset och kärleken tränger genom de hårdaste fängelsemurar och in i de hårdaste hjärtan.

Som av en händelse mötte jag idag en äldre man vid bankomaten. Han tappade sin handske, tog upp den, log mot mig och sa ”Balans, det gäller att hålla balansen”. Vi småpratade lite och han berättade att han kom från Brezjnevs Sovjet och att han tyckte det var oroande tider. Jag sa att jag tycker att det är ljusa tider – Chodorkovskij är frigiven. -Jamen Julia sitter ju kvar. -Ja vi får fortsätta skicka kärlek och ljus till Julia (Tymosjenko) och de som satt henne bakom murar i Ukraina sa jag, tackade för påminnelsen om balans,  hejade  och  cyklade vidare. Då kom sången till mig:

”Tänd ett ljus och låt det brinna, låt aldrig hoppet försvinna. Det är mörkt nu men det blir ljusare igen”

En person som förändrat världen med sitt politiska engagemang i försoningens och förlåtelsens anda är Nelson Mandela.

Vi var några som samlades strax före jul till en förlåtelsemeditation. Vi tillät oss att släppa det gamla i förlåtelse. När vi gör det sprids det vackra, helande ringar runt oss.

I healing får vi hjälp att se sanningen om oss själv och det som är runt omkring oss och att våga både försonas med det som behöver försonas och att förändra det som behöver förändras.

Jag önskar oss alla ett nytt år fyllt med sanning och mod att vara de vi är, stå upp för det vi tror på och att tillsammans skapa en vacker, kärleksfylld värld i försoning.

Tänd ett ljus och låt det brinna….

 Ps Jag har i dagarna (mars) hört att Julia är frigiven! Ds

 

Comments are closed.