Fysisk närhet – en nödvändighet

Written by lillandersson on augusti 5th, 2016

Att ge varandra varsam beröring och kärleksfull massage tror jag kan fördjupa och berika en relation, eller om man inte är i en relation ge oss det vi behöver – närhet och lugn.  Enligt en artikel i Aftonbladet kan beröring vara det som står mellan ett friskt hälsosamt liv och ett liv med depression och kroppslig ohälsa. Tyvärr har många ett underskott av beröring, även kallat hudhunger. Faktum är att fysisk närhet är ett grundläggande behov hos oss människor. Närhet kan vara det som får en relation att överleva förälskelsestadiet.

Enligt en artikel i GP 2015 har svenska forskare upptäckt nervceller i huden som reagerar på smekningar. Forskarna tror att nerverna stärker känslan av närhet mellan föräldrar och barn – och utgör grunden för erotisk beröring.

Så här skriver Phyllis Davis, författare till boken ”The Power of Touch” ”Utan beröring dör ett barn, hjärtat smärtar och själen förtvinar. Behovet av beröring är en nödvändighet i våra liv och hjälper oss att upprätthålla vår emotionella och fysiska hälsa”.

Beröring frigör kroppens egen kärleksdrog – ocytocin. Det stärker immunförsvaret och ger en känsla av lugn och ro. Beröring triggar också utsöndrandet av endorfiner i hjärtan, en smärtstillande endogen som är mer kraftfull än heroin. Dessa hormoner hjälper till att minska nivåerna av stresshormonet kortisol.

Mitt förslag är att du investerar i en massagebänk!

”Men jag kan inte massera” säger många”. ”Alla kan” svarar jag då.

Det handlar nämligen inte så mycket om teknik utan mer om närvaro, ett öppet hjärta och att släppa taget.

”Men jag har ingen partner” säger någon”. ”Inga problem” svarar jag då”. Be en vän eller väninna, mamma, mormor, svärmor , grannen eller…

Jag har väninnor som jag byter beröring med och ibland är vi flera i blandade grupper som ger varandra beröring. Det är verkligen ytterligare en dimension att bli berörd av flera händer där varje hand berör på sitt sätt. Man inspirerar också varandra att hitta nya sätt att ge.

”Men jag kan inte beröra en annan man” invänder många män. ”Pröva” svarar jag då.

De män som varit med på workshops blir positivt överraskade hur naturligt och fint det är att ge och ta emot beröring män emellan. Många ger uttryck för att de inte känner om det är en man eller kvinna som berör när vi är flera.

Om du nu känner dig inspirerad så finns det ganska billiga massagebänkar både i handeln och på nätet – som fungerar alldeles utmärkt. Skönast är förstås om bänken är mjuk. Tänk på att den inte ska vara för bred för då är det lätt att få ont i ryggen. Många massagebänkar är hopfällbara och tar liten plats. En extra dimension kan du få om du ställer den ute i trädgården och ger beröring till trädens sus och solens värme.

Det finns också många fina massageoljor – med eller utan dofter. Man kan även använda  matoljor, gärna ekologiska. Det är riktigt skönt om oljan värms upp, t.ex. i speciell värmare eller i vattenbad. Lush har också härligt doftande massagetvålar som inte kladdar. Vill man lyxa till det ytterligare kan man köpa en elektrisk värmedyna att lägga under handduken.

De flesta uppskattar mest beröring med händerna men man kan även använda delar av kroppen som t.ex. armarna och håret. Även penslar, fjädrar, sidensjalar etc. Lek med fantasin och kom ihåg att det viktigaste är att ge från hjärtat och med stor närvaro. Forskning visar  att vi mår bäst av att varva lätt och långsam beröring med lite kraftfullare massage.

Man kan träna sig i att försöka känna in vad som är skönt för den andre. Den som tar emot kan ju också på olika sätt ge uttryck för vad den uppskattar eller inte tycker om. Turas om att ge och ta emot beröringen och försök stanna i att vara mottagare eller givare.

Man behöver givetvis inte en massagebänk för att ge kärleksfull beröring men jag  tycker  att det är betydligt skönare för den som ger och för en del betyder det att man slappnar av och orkar hålla på längre.

Det kan också vara en hjälp att i bakgrunden ha rogivande musik. Deuter har gett ut många fina rogivande album. De finns både på CD och på Spotify. Mina favoriter just nu är ”Mystic voyage”, ”Athmosperes”, ”Reiki hands of Love” och ”Dream Time”.

Om du fortfarande har invändningar rekommenderar jag att du prövar beröring eller massage genom en prova på behandling hos mig eller kom och prova beröring i grupp en Lördag kväll.

Givetvis kan du ge eller be om att få beröring i annan form än massage på en bänk, en kram, en smekning på kinden, hand-, ansikts-, hårbotten- eller fotmassage, kli på ryggen etc, etc.

Rör vid varandra! Det finns bara en ”risk” med beröring. Du mår så bra att du bara vill ha mer och mer….

 

 

 

Comments are closed.