Du måste rensa

Written by lillandersson on oktober 31st, 2015

sa den egyptiske vägledaren  till mig för några år sedan. (Han gav klockrena budskap till var och en av oss som var med på resan till Egypten). Jag visste det redan, men förstod att jag måste gå ännu djupare på detta område.

Jag hade några år tidigare anlitat en Feng-Shui expert.(Feng shui är den kinesiska läran om samspelet mellan människa och omgivning och hur energiflödet kan påverkas)) Det är något av det bästa jag gjort. Hon gick igenom mitt hem , omgivningarna, mitt företag och mina önskningar.  Det viktigaste rådet hon gav mig var ”Du måste rensa”. Jag blev tvungen att erkänna att jag har ganska svårt att rensa, jag har släpat med mig en hel del onödiga ägodelar genom livet. Men när jag väl hade bestämt mig för att följa hennes råd så fick jag hjälp av omständigheterna. Bl.a gjordes en totalrenovering av min lägenhet och med kort varsel fick jag byta till ett förråd som var hälften så stort.  Ju mer jag rensade ju lättare gick det och ju skönare kändes det. När jag hade rensat kommenterade många att det kändes lugnare och mer harmoniskt i mitt hem. Och vilken energi det frigjorde inom mig!

Jag har även rensat min älskade stuga för jag har känt att det är dags att låta den gå vidare.När min vackra stig ner till sjön skövlades till et kalhygge hjälpte det mig att förstå att det var dags att lämna. När jag nu stod vid vägkanten med den underbara utsikten och tänkte ”Klarar jag verkligen att lämna denna underbara plats” släppte en stor rönngren med gulnade löv taget om trädet. (I växternas språk står Rönn för att livets lärdom är lätt att förstå). Naturen visar oss verkligen att när den på hösten släppt taget så kommer det ny växt till våren.

När man rensar kan man avända sig av frågor som: ”Tycker jag om det ? Gör det mig glad? Använder jag det? Min kära stjärnsyster som gått före mig på det här området gick igenom sin klädgarderob med frågan ”Är detta en 5:a, om inte ger jag det vidare”. När hon hade rensat klart var det dags att flytta vidare. Men det ärockså viktigt att ha respekt för rensningsprocessen, att låta den ta tid. De känslor och minnen som är förbundna med sakerna behöver få tid att transformeras och vi behöver också ge oss tid att vaska ut guldklimparna som vi vill behålla.

Det finns faktiskt människor som inte orkar leva för att de är omgivna av en så otrolig röra. I ett program om pengar menade föredragshållaren att en av våra största rädslor är brist och därför sparar vi på saker. En marknad som växt enormt de senaste åren är just Storage. När jag vid något tillfälle beklagade mig för mina barn att vi inte hade haft ett stort hus när de var små fällde min son en klok kommentar: ”Men mamma, det var inte huset som var för litet, det var du som inte kunde rensa”. Jag blev tvungen att erkänna att precis så var det.

För länge sedan skrev jag några rader på detta tema:
”Nånting var det,
jag hade en känsla av att det vara ganska viktigt,
men det låg där i högen bland all bråte.
Jag kunde inte förmå mig att leta fram det,
viktigt var det, men nu känns det som det är för sent”.
Ja faktum är att vi i röran kan tappa bort det som är viktigt, tappa bort oss själva. När vi rensat tänker och ser vi klarare det som är viktigt.

Allt är energi. Saker,  tankar , känslor, musik, bilder, ord etc. Negativa tankar skapar oharmoniska energimönster medan positiva tankar skapar positiva energimönster. Den japanske vetenskapsmannen Masaru Emoto har genom att frysa vatten visat hur vattenmolekylerna samlar på sig information genom vibrationer från allt som det omges av. Hård rockmusik skapar disharmoniska mönster medan mjuk, klassisk musik skapar harmoniska energimönster.

Men det är inte bara saker vi behöver rensa. Vi behöver  också rensa bland våra föreställningar. Det kan vara föreställningar om vem vi är, vad vi ska arbeta med, hur vi vill leva, vad som är viktigt etc, föreställningar som inte längre stämmer (kanske aldrig har stämt, men vi har inte förstått eller vågat se). Det vi tänker och tror om oss själva och livet tenderar att bli självuppfyllande. Tänker jag t.ex.överflöd är det lättare att skapa överflöd i livet. Många föreställningar om att vi inte bör, inte får, inte ska, inte vågar etc begränsar oss.

När jag i slutet av sommaren joggade i Änggårdsbergen såg jag till min förvåning en dörrkarm med en dörr lite på glänt i Axelmossen. Det var så hoppfullt att se den stå där. Nästa gång jag joggade samma väg stod dörren helt öppen. Först blev jag störd att någon förstört konstverket. Sedan kom jag på att det kanske var konstnären själv som skapat en förändring. Lite senare när jag joggade förbi var dörren borttagen och precis som föregående gång blev jag först arg och sedan insåg jag att det var precis så det skulle vara. Och precis så är det i livet. Vi behöver våga glänta på dörrarna, öppna de på vid gavel och ibland helt enkelt ta bort dom!

Dörrkarm i Axlemossen

Dörrkarm i Axlemossen

Bland de ”guldklimpar” som jag sparat i mitt liv finns en flaska Eau de Cologne som jag som tonåring fick av min mamma. På flaskan är ett vackert blommönster och orden ”Bien-etre”. Inte så lång tid efter att jag fått flaskan dog min mor. Det var som att hennes sista hälsning var ”Älskade Lill, det är gott att bara vara” . Jag har mer och mer kunnat släppa föreställningen om att jag måste göra mycket för att få finnas till och kan nu mer och mer tillåta mig att bara vara.

Vi behöver också rensa kroppen både från gifter och emotionellt skräp som sätter sig som blockeringar i kroppen.  Det är av stort värde att bli medveten om vad  kroppen mår bra av och vad den signalerar till oss. Bara att se till att andas djupt och medvetet och att dricka ordentligt med vatten kan göra underverk för både kropp och själ. De känslor som vi stoppat ner i vår inre källare behöver få komma till ytan och omfamnas. (Kan med fördel ske i healing eller andra kroppsterapier)

Det kan också vara så att vi behöver rensa i våra relationer, att våra värderingar eller intressen ändras så att vi behöver lämna gamla relationer och släppa in nya så att vi kan växa och vara de vi innerst inne är.

När vi inte längre omger oss med sådant som binder oss vid det förflutna ligger vägen öppen för positiva förändringar. Så låt oss öppna dörrarna och se om det finns något inom eller runtomkring oss som behöver rensas bort för att det ska flöda av liv, kärlek, lust, kreativitet och glädje.

 

Comments are closed.